(Geschreven door Dirk Hoogenboom, gepubliceerd op 2 februari 2017 Vertaald op 4 februari 2017)

 
 
In November 2016 hebben we al eens onderzocht in welke mate prefab werd gebruikt in projecten van architecten. In de meeste landen is het gebruik van prefab sinds de crisis in Europa weer in een stijgende lijn.

Het is interessant om te weten in welke mate prefab elementen worden gebruikt, maar even interessant is wie de uiteindelijke beslisser is die het gebruik van prefab bepaalt. Is het de architect, de opdrachtgever of de aannemer?

In het Q3 Prefab verslag van de Europese Bouwkundige Barometer (3 maandelijks onderzoek onder 1600 architecten in 8 landen) stelden we deze vraag aan de architecten.

Deze vraag leverde een aantal interessante resultaten op, met name verschillen die te maken hebben per land. Laten we beginnen met het land dat het meest gebruik maakt van prefab elementen, Nederland. Hier wordt in meer dan de helft van de projecten van architecten prefab gebruikt. 55% om precies te zijn, variërend van enkel product tot 3D prefab.

In Nederland is de opdrachtgever de uiteindelijke beslisser in ongeveer 30% van de projecten waar prefab wordt gebruikt. Op de voet gevolgd door de architect (27%) en de aannemer (26%). Dit is in lijn met de beslissingsbevoegdheid in het algemeen (architecten verliezen in sommige regio’s invloed op aannemers, ingenieursbureaus, opdrachtgevers etc.

Frankrijk is het land met het laagste gebruik van prefab elementen. De vraag naar prefab vanuit de opdrachtgever is ook het laagste van alle 8 onderzochte landen. Niet verassend gezien het feit dat de opdrachtgever in de meeste gevallen niet de uiteindelijke beslisser is. De architect (38%) en de hoofdaannemer (37%) hebben de sterkste beslissingsbevoegdheid. De opdrachtgever is met afstand de derde. In België is de situatie vergelijkbaar, architecten zijn ook hier in bijna de helft van alle gevallen de uiteindelijke beslisser .

In Polen, het Verenigd Koninkrijk en Italië heeft de opdrachtgever de sterkste positie als het gaat om het definitieve besluit voor het gebruik van prefab. (63%, 58%, 64%).

In Duitsland en Spanje hebben zowel de opdrachtgever als de architect een hoge beslissingsbevoegdheid. Bovendien, in beide landen is de opdrachtgever het meest belangrijk, op de voet gevolgd door de architect. Echter is het zeer lage percentage voor hoofdaannemers interessant (respectievelijk 1% en 3%). Italië heeft ook een laag percentage invloed van algemene aannemers (2%). In alle andere landen is dit percentage aanzienlijk hoger.

Dit onderzoek wordt door Arch-Vision ongeveer 4 keer per jaar uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk, italië, Spanje, Nederland, België, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek heeft betrekking op de ontwikkelingen in omzet van bouwkundig architecten, order volumes en de impact van de crisis. Naast deze economische statistieken wordt elk kwartaal een specifiek onderwerp gemarkeerd.

Het volledige rapport omvat veel meer informatie (denk aan wat voor soort prefab elementen, welke gebieden van het gebouw, gesplitst per segment en ga zo maar door). In geval van eventuele vragen neem dan gerust contact met me op: hoogenboom@usp-mc.nl

Prefab badkamers van S-pod: