Markt voor internationale studenten stijgt

 

Publicatiedatum: 14-11-2017 06:00

Hogescholen en universiteiten in Amsterdam, Maastricht, Rotterdam en Groningen trekken de meeste internationale studenten, tussen de 8.000 en 10.000 elk. Amsterdam is koploper als het gaat om het behouden van afgestudeerd internationaal talent.

Dat blijkt uit een analyse van onderzoek naar internationale studenten in Nederland door Nuffic.

International degree students in the Netherlands: a regional analysis

Amsterdam en Maastricht kennen met 10.000 studenten van over de grens de grootste aantallen internationale studenten. In relatieve zin ziet het plaatje er anders uit: in Maastricht vormen internationale studenten meer dan 50% van de totale studentenpopulatie. In Amsterdam is dat slechts 10%. In Den Haag, Delft en Wageningen ligt dat rond de 20%.

Blijfkans grootste in 4 steden

Na afstuderen blijft naar schatting 25% een leven lang in Nederland wonen en werken. In de 4 grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht)blijven internationale studenten in de eerste 5 tot 7 jaar na afstuderen vaker in Nederland. De aanwezigheid van internationaal georiënteerde bedrijven is daarin een grote aantrekkingsfactor.

Kansen voor krimpregio’s

Het aantrekken en behouden van internationaal talent wordt steeds belangrijker voor de ontwikkeling van regio’s en gemeenten. Zeker in regio’s waar sprake is van een bevolkingskrimp, biedt internationaal talent kansen. Internationale studenten versterken de lokale kenniseconomie en ze zijn een belangrijke vestigingsfactor voor kennisintensieve bedrijven en organisaties, zo concludeerden de commissie Buijinken AWTI onlangs.

Het aantal internationale studenten dat een volledige studie doet in Nederland is de afgelopen 10 jaar verdubbeld, van 40.000 naar ruim 80.000 studenten in 2016-17. Daarmee is deze groep een van de grootste groepen kennismigranten in Nederland. In die jaren is de diversiteit ook toegenomen naar 164 verschillende nationaliteiten.

We publiceren deze cijfers in de Week van de Internationale Student. Van 13 tot 17 november organiseren hogescholen, universiteiten, gemeenten en Nuffic evenementen om het belang van internationaal talent voor Nederland te laten zien. Zo zijn er onder meer webinars, social media take overs, foodfestivals, career events en open dagen voor, met en door internationale studenten.

Bekijk ook de stayrates (blijfkans) van afgestudeerden per regio en de verspreiding van internationale studenten per regio.

 

Bron: Nuffic